Uppsala mars 2019: Pressbyrån får agera socialtjänst och polis för att skydda utsatta tjejer

FeminismLeave a Comment on Uppsala mars 2019: Pressbyrån får agera socialtjänst och polis för att skydda utsatta tjejer

Uppsala mars 2019: Pressbyrån får agera socialtjänst och polis för att skydda utsatta tjejer

När jag anländer till Resecentrum öser regnet ner. Alla har samlats inne på Uppsala station för att lyssna till vad folket har att säga till Lamotte i hans livesändning. Den har fått stor uppmärksamhet då den har genererat en stor mängd hot om våld samt terror mot Lamotte och hans familj. Dessa hot har polisanmälts. Lamotte var besviken över att det inte kom representanter från Uppsala kommun. De var inbjudna, men avböjde att komma. Både Lamotte och Ebba Busch Thor kontaktade Kerstin Karlson från Uppsala kommun med anledning av det utspel och den diskussion som varit om det är otryggt eller inte i Uppsala. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/uppsala-kommun-ebba-busch-thor-har-fel

Behovet av att delge hur situationen i Uppsala är stort. En man vill gärna berätta om sin familjs situation:

– Min dotter kan inte vänta på bussen utan att bli trakasserad, säger han. Det har dock blivit bättre sedan man bemannat Resecentrum med åtta väktare.

Jag träffar ett par före detta vakter som säger att det tidigare räckte med en vakt vid Resecentrum men att nu behövs åtta… Enligt pappan i livesändningen är orsaken att många nyanlända samlas i gäng och ofredar tjejer. Dessa unga män följer efter flickorna, tafsar och trakasserar dem. Det pratas också om att dessa unga män missbrukar droger.

– Min dotter som är blond och blåögd har blivit förföljd och de ropar efter henne, samma sak gäller på skolan där hon och andra kompisar ständigt blir utsatta. Jag har fått åka och hämta min dotter varje dag i tre år, säger pappan vars dotter inte längre vågar vänta på bussen.

Samira är sjutton år.

– I går blev en elev knivskuren på gymnaiset där jag går, av en nyanländ elev, berättar hon. Samira fortsätter och säger att idag är många beväpnade med kniv.

– Vi tjejer går inte ut utan både övervakninglarm och försvarsspray.

Hon berättar också att hon och andra tjejer inte vågar vänta på bussen eller vara på Stora Torget. Flera personer bekräftar bilden av situationen i skolorna det är också konkurrens och skolorna vill ha dit elever och tar inte tag i problemen.

– Skolledningen lägger locket på, säger en pappa.

Christina som arbetar i Gottsunda vågar inte längre cykla till jobbet.

– Min man får skjutsa mig, säger hon. Jag är glad att mina barn inte är tonåringar längre men känner oro för mina barnbarn.

Det har också kommit några som vill försvara bilden av Uppsala.

– Det finns inget att vara rädd för men nu kommer Lamotte hit och säger att vi skall vara rädda, säger en kvinna.

Lamotte håller inte med.

En annan tjej kommer fram och säger”de är barn” och syftar på de ensamkommande män som satt skräck i Uppsala.

En afgansk man blir intervjuad. Han är drogmissbrukare och ser sig själv som offer.

– Jag följer Gud och lyssnar på honom och det står över svensk lag, säger han. Han får stort utrymme i kvällens live-sändnng och berättar om sin kriminalitet, missbruk och synen på att det är inte fel att begå brott.

– Ni har inte varit i min situation, säger han. Han målar upp sitt perspektiv som ska berättiga den situation som han hamnat i med kriminalitet och droger. Han upprepar flera gånger att gud är viktigare än svenska lagar.

Yosef, som kommer från Södertälje, konfronterar den afghanske mannen och säger att han borde vara tacksam mot Sverige och över de bidrag han får, och sköta sig. Jag pratar mer med Yosef som kommer från Irak och är orolig över situationen i Sverige. Han har kommit till Uppsala idag eftersom han följer Lamotte .

– Ju mer invandringen har ökat, desto otryggare blir det i Sverige, säger Yosef utan omsvep. Vidare beskriver han hur tryggt det var i Sverige då han kom hit 1992. Han tycker att den svenska kulturen är viktig och pratar sedan om den mångkultur som sprider sig, med en dålig kvinnosyn. Han avslutar med att säga ”våra politiker är fegisar och PK-människor förstör Sverige”.

Johanna arbetar på Pressbyrån inne på Resecentrum i Uppsala sedan två månader tillbaka. Hon jobbade tidigare på Pressbyrån vid Stora Torget i Uppsala och har varit anställd i fyra år. På frågan om hur situationen är på Centralstationen är, svarar hon att det händer att tjejer söker skydd på Pressbyrån i väntan på att föräldrar kommer att hämtar dem. Rädda tonårstjejer som inte vågar vänta på bussen eller sitta inne i centralstationen söker sig in dit.

– Jag försöker ha en öppen attityd när de kommer hit och söker skydd, säger hon. Johanna berättar vidare att situationen är långt värre vid Stora Torget och Pressbyrån där. Tjejer vågar inte ens vistas ute mitt på dagen utan söker sig då till Pressbyrån. Tjejerna kommer in på Pressbyrån och frågar om det är OK för dem att vänta till föräldrarna dyker upp. Till och med har det hänt att personal från Pressbyrån gått med tjejer och mött upp föräldrarna då de inte vågat gå över torget mitt på dagen!

– Här på Centralstationen har vi vakter som patrullerar även dagtid, vilket gör att situationen mer stabil, men ändå kommer vissa tjejer hit och söker skydd, berättar Johanna.

Vid Stora Torget dagtid har alltså tjejerna så stora problem med killarna, som följer efter, tafsar och är i stora klungor. Denna bilden återges och bekräftas av både butiksanställda, tjejer och föräldrar.

Jag är omtumlad efter kvällens livesändning med Lamotte. Samtalet med Johanna på Pressbyrån som ett avslut på kvällen ruskade om och bekräftade de tidigare berättelserna. Vart är Sverige på väg när Pressbyrå får agera socialtjänst och polis? Att unga tjejer nu växer upp i en sådan miljö är bedrövligt och overkligt och ingenting vi kunde föreställa oss för bara några år sedan. När tänker politikerna agera?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top